Rekor kıran Mercan Denizi sıcaklıkları Büyük Set Resifi’ni tehdit ediyor.

Mercan analizleri, bölgenin son dört yüzyılın en yüksek okyanus ısısı altında bunaldığını gösteriyor.

Avustralya’nın Büyük Set Resifi, arka arkaya gelen aşırı okyanus sıcaklıklarından dolayı kritik bir tehlike altında.8 Ağustos tarihli Nature dergisinde yer alan bilimsel bir rapora göre, Mercan Denizi’ndeki okyanus sıcaklıkları son dört yüzyılın en yüksek seviyesinde. Araştırmacılar, bölgedeki mercan iskeletlerinden örnekler alarak bu örneklerin kimyasal yapısını analiz etti ve 1618’den 1995’e kadar olan deniz yüzeyi sıcaklıklarını, 1900-2024 arasındaki modern enstrümantal ölçümlerle birlikte yeniden yapılandırdı.1900’den önce, bölgedeki okyanus sıcaklıkları nispeten sabitti. Ancak 1960’tan 2024’e kadar bu sıcaklıklar durmaksızın yükseldi. Araştırma ekibi, bu yükselişin insan kaynaklı sera gazı emisyonlarıyla bağlantılı olduğunu tespit etti.Kaydedilen en sıcak altı yılın beşi son on yılda gerçekleşti: 2016, 2017, 2020, 2022 ve 2024. Bu yıllarda sıcaklıklar, ortalamadan 1 derece Santigrat kadar daha yüksekti. Her yıl, Ocak’tan Mart’a kadar olan en sıcak aylarda kitlesel beyazlama olayı yaşandı (SN: 4/29/24)

Araştırmacılar uzun zamandır kitlesel beyazlama konusunda uyarılarda bulunuyorlar. Bu durumda, aşırı sıcaklık veya kirlilik nedeniyle strese giren mercanlar, dokularındaki simbiyotik algleri dışarı atarak tamamen beyazlaşıyorlar (SN: 8/9/23). Mercanlar zamanla iyileşebilir. Ancak arka arkaya gelen beyazlama olayları, sonunda bir resifi öldürebilir.

Avustralya’nın Melbourne Üniversitesi’nden iklim bilimcisi Benjamin Henley, 6 Ağustos’ta düzenlenen bir basın toplantısında, “Büyük Set Resifi ikonik bir yapıdır” dedi. UNESCO, 1981 yılında bu resifi Dünya Mirası Alanı olarak belirlemiştir.

BM kuruluşu, artan okyanus sıcaklıkları ve kirlilikten kaynaklanan tehditler nedeniyle resifi Dünya Mirası Tehlikede Listesi’ne eklemeyi değerlendirmişti (SN: 4/7/20). 2023’te UNESCO, kısmen Avustralya hükümetinin koruma önlemlerini geliştirme taahhüdü nedeniyle bu adımı atmadı.

Ancak Henley, bu yeni bulguların öncesinde olduğunu belirtti. “Ömrümüz boyunca bunu kaybetme ihtimali … umarım bu, harekete geçilmesine neden olur” dedi.

Avustralya’nın Wollongong Üniversitesi’nden paleoklimatolog Helen McGregor, küresel ısınmanın dünya genelindeki mercan resiflerinin yüzde 90’ını tehdit ettiğini söyledi. “Şu anda ne kadar fazla emisyon kesersek, sadece Büyük Set Resifi değil, toplum da o kadar iyi durumda olacak. Bu, kömür madenindeki mercan.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version